Hama uRage Exodus Review - GameNation

Dec
04

Hama uRage Exodus Review

În această lume a gaming-ului există mai multe tipuri de jucători : casual, core, hardcore si pro. Fiecare din acest tip de jucător işi are nevoile sale, unii fiind mai pretenţiosi decât alţii. Astăzi vom testa un produs ce se adresează jucătorului “core”, cel care acorda mai multă atenţie jocurilor decât cel casual şi care are nevoie in acelaşi timp de un mic plus in calitatea si performanţa perifericelor folosite pentru a avea un randament maxim.

Este vorba despre tastatura Hama uRage Exodus, membru al seriei “uRage”, care se adresează segmentului amintit ceva mai sus. Prin ce se caracterizează această serie? Printr-un raport calitate/preţ foarte bun, exact de ce are nevoie jucătorul “core”. Îşi face cu brio treaba această tastatură? Vedem in rândurile următoare.

 

Construcţie şi design

La capitolul construcţie tastura nu dezamăgeşte, arătând şi fiind in acelaşi timp foarte solidă. Excelează doar aici, pentru ca la dotări stă destul de prost. Se remarcă imediat lipsa butoanelor multimedia si a celor programabile. Sunt sigur că 5 butoane programabile si dezvoltarea unui soft, pentru că tastura nu dispune de aşa ceva, ar fi insemnat un pret mai mare cu 10-15 RON, o nimica toată. Avem şi un restpad, însă de care se pot bucura doar cei cu degetele scurte.
Butoanele direcţionale si WASD sunt albastre, cu o textură puţin diferită de celelalte. In cutie puteţi găsi aceste butoane pe negru, avand textura identică cu restul butoanelor. Design-ul este simplist, nimic ieşit din comun. Singurele modificari majore sunt LED-urile albastre de pe părţile laterale ale tastaurii şi din partea din faţa, acestea putând fi activate sau dezactivate folosind switch-ul care inlocuieşte Win Key-ul din partea dreaptă a spacebar-ului. Din păcate, LED-urile luminează puternic, spre exterior, şi astfel devin obositoare si enervante pentru noi şi cei din cameră.
Tastatura vine cu câte 2 perechi de picioruşe pentru inălţarea pe fiecare parte a acesteia, aceste perechi putâand realiza înălţarea tastaturii in 2 trepte. Totodată, avem un picioruş pentru înălţarea parţii din faţă.
Cablul USB este destul de lung, deloc fragil, terminandu-se cu o mufă la fel de solidă. Mi-ar fi plăcut ca acesta să fie sleev-uit pentru un aspect vizual mai plăcut.

Experientă in utilizare

Timp de 2 săptămâni, cât am testat tastatura, n-am avut neplăceri din fericire. Mi-ar fi plăcut totuşi ca tastatura sa vină cu niste butoane puţin mai silenţioase. uRage Exodus foloseşte o membrană de cauciuc, astfel ca feedback-ul acesteia nu se poate compara cu feedback-ul unei tastaturi mecanice. Aşezarea butoanelor şi forma acestora nu diferă faţă de o tastatură obişnuită, astfel că acomodarea cu aceasta este floare la ureche. Producătorul se laudă ca tastura dispune de anti-ghosting. Pentru asta, am testat tastura la bine-cunoscutul paragraf in engleza ce conţine toate literele alfabetului. Iată ce a ieşit : HE QUIC BROWN OX UMP OVER HE Z OG. Am incercat de asemenea testul Microsoft Anti-Ghosting, astfel reuşind să apăs simultan 5 taste. Din nefericire însă, se pare ca butoanele WASD şi cele direcţionale se pare că n-au primit acest tratament şi astfel putem apăsa doar 3 butoane din 4.
Trebuie să menţionez ca modelul primit vine in layout-ul QWERTZ dar in acelasi timp sunt imprimate şi diacriticile din limba noastră. Puteti înlocui butonul Z cu butonul Y sau le puteţi lăsa aşa, fiindcă atâta timp cat folosiţi input-ul EN, se va folosi virtual layout-ul QWERTY.

Concluzii

Revenind la întrebarea de la inceputul acestui articol, şi-a îndeplinit scopul uRage Exodus? Pot spune că doar pe jumătate. La preţul de ~90 RON, cât costă in cele mai multe magazine online, uRage Exodus oferă mult prea puţine dotări decât produsele concurente din aceeaşi gamă de preţ. Sigur, marele atuu al acestei tastaturi este construcţia foarte solidă, însă acest criteriu nu este crucial in alegerea unei tastaturi.
Voi acorda tastaturii uRage Exodus nota 2 din 5, şi mă aştept ca următoarele produse sau următorul refresh al seriei uRage să corecteze aceste lipsuri.

 

 

About Andrei A.