Sony Xperia Z Ultra Review - GameNation

Jul
31

Sony Xperia Z Ultra Review

Conceptul de phablet are o istorie considerabilă, însă odată cu apariția telefoanelor deștepte a început să câștige teren, devenind în ziua de astăzi un concept comun tuturor pasionaților de gadget-uri IT.  Am testat un phablet făurit cu grijă în Țara Soarelui Rasare, un Sony Xperia Z Ultra, iar în cele ce urmează vom vedea dacă într-adevăr e un gadget răsărit sau dacă Soarele mai are de muncă pentru a tinge acest nivel.

Specificații

CPU : Quad-Core Krait 400 cu o frecvență de 2.2 GHz

GPU : Adreno 330

Display : 6.4 inch cu o rezoluție de 1920×1080 pixeli (densitate de 342 PPI) ; display IPS

RAM : 2048 MB

Stocare : 16 GB, cu posibilitatea montării unui card microSD

Camera : 2 MP frontala, 8 MP principala

Acumulator : 3050 mAh

Dimensiuni : 179 x 92 x 6.5 mm

Greutate : 212 g

 

Construcție și design

Pachetul în care se afla telefonul nu anunța vreo surpriză, ba chiar dimpotrivă, mă gândeam că e un telefon generic, judecând după dimensiunile cutiei. La deschiderea acesteia surpriză … un telefon perfect de folosit ca și paletă de ping-pong.
Lasând gluma la o parte, Xperia Ultra Z te uimește de la prima vedere cu 2 aspecte : dimensiunile impresionante și grosimea mică. Acestea 2, împreună cu grosimea de doar 210 grame, fac din Ultra Z un dispozitiv foarte bine echilibrat. Un dispozitiv elegant, cu o statură premium și cu un design bine gândit, unde fiecare muchie și inserție își are locul. Ce nu e tocmai plăcut este culoarea lucioasă, care va atrage amprentele ca un aspirator, atât pe partea frontală cât și cea din spate, ambele fiind acoperite de sticlă.
Pe partea frontalaă se află camera de 2 MP, alături de senzorii de proximitate și luminozitate, pe partea laterală dreapta găsim tray-ul pentru cardul microSD și microSIM, mufa pentru căști, butonul Power și cel de volum, în timp ce pe partea stângă slotul pentru cablul microUSB dar și suportul pentru conectarea la un docking station.
În final, pe partea din spate, stau falnice logo-urile Sony și Xperia, alături de camera de 8 MP și chip-ul NFC.
Nu pot să trec cu vederea peste rezistența la apă și praf al telefonului dar și 2 aspecte negative, și anume decizia de a nu dota camera principala cu blitz dar și dimensiunile mici și dispunerea proastă a difuzorului, în partea de jos, ceea ce-l face ușor de acoperit cu mâna.

IMG_3807IMG_3808IMG_3820IMG_3825IMG_3822

 

Ecran și sunet

Ecranul și difuzorul, sau mai bine spus capitolul extremelor. Display-ul? Excelent. Difuzorul? Rușine Sony, pentru că ești unul din mamuții segmentului multimedia, cu ani grei de R&D în spate, însă ai luat decizia de a dota telefonul cu un difuzor de cea mai joasă speță, iar colac peste pupază, l-ai și pus fix unde este acoperit deseori cu podul palmei. Un sunet șters, fără bass, fără „culoare“.
La cealaltă extremă se află display-ul, un TFT full-HD cu panel IPS, care alături de tehnologia Triluminos și motorul X-engine fac din acesta o plăcere a cititului, a vizionării filmelor și rulării jocurilor. Culori vii și energice, fară a fi supra-saturate, contrast foarte bun, unghiuri de vizualizare largi, specifice unui IPS, și un nivel de negru foarte bun pentru un display non-amoled. Există totuși și un mic inconvenient, și anume nivelul de luminozitate, care la valoare maximă nu excelează. Cu toate acestea, terminalul poate fi folosit în condiții ok în lumina naturală.
Păcat că difuzorul nu e la înalțimea display-ului, măcar la jumatate să fi fost, ar fi creat astfel o experiență multimedia excelentă.

 

Experiența în utilizare

Xperia Z Ultra a ajuns cu Android 4.2 la mine, actualizat la Android 4.4, peste care cei de la Sony au adăugat interfața proprie. O interfață minimalistă și bine organizată, însă cu prea multe softuri Sony preinstalate.
Multe lucruri nu sunt de spus, quad-core-ul Krait, ajutat de cei 2 gb RAM, făcând față fără probleme la orice aplicație și la multi-tasking intensiv.

Screenshot_2014-07-15-10-39-00Screenshot_2014-07-15-10-32-59Screenshot_2014-07-15-10-31-24Screenshot_2014-07-15-10-25-43Screenshot_2014-07-15-10-24-53Screenshot_2014-07-14-23-04-03

 

Camera foto

Încă un aspect la care Sony a dat greși, cu toată experiența sa pe segmentul foto. Au dotat Z Ultra cu un senzor extrem de slab, care se descurcă mediocru chiar în condiții de lumină puternică. Fotografii noaptea? Luați-vă gândul, căci pozele au un zgomot foarte mare. Blitz? Nici măcar atât. Calitatea înregistrărilor video este și ea mediocră, suferă pe partea de stabilizare și focusare (ca și în cazul lui Xperia M) iar nivelul sunetului este cel mai strălucit.

DSC_0275DSC_0272DSC_0271DSC_0266DSC_0252DSC_0261DSC_0255DSC_0253

 

Autonomie

Xperia Z Ultra folosește un acumulator de 3050 mAh. Este suficientă pentru cca. 12 ore de utilizare moderată cu luminozitatea pe Auto, și undeva la 7-8 ore în utilizare mai intensivă. În plus, interfața cuprinde și sisteme de economisire a bateriei, ceea ce vă poate prelungi durata bateriei cu încă aproape 2 ore.

 

Concluzii

Din conceptul phablet, cu siguranță Xperia Z Ultra pune accentul pe partea de tabletă. În utilizarea zilnică este dificilă operarea pe terminal, mai ales apelurile audio, care mi se pare lame total. Dacă ești Shaquille O’neal atunci ești salvat, dacă nu, un headset Bluetooth sau căștile îți vor salva telefonul de o întâlnire cruntă cu podeaua sau asfaltul.
Pe partea de entertain display-ul și platforma puternică salvează telefonul de la ceva rușinos, Sony dând cu bățul în baltă exact acolo unde toată lumea se aștepta cel mai puțin, la audio și foto.
Sony Xperia Z Ultra este așadar o variantă de luat în seamă pentru cei care doresc să renunțe la 2 dispozitive, telefon și tabletă, adoptând soluția phablet. Mai este loc suficient de îmbunătățiri la acest phablet, și sper ca Sony să plece urechea la utilizatori și ca urmașul lui Z Ultra să fie cel mai phablet dintre toate.

OgSNeN2

 

 

About Andrei A.