Sony Xperia M Review - GameNation

Feb
05

Sony Xperia M Review

  • Constructie si design
  • Display si sunet
  • Utilizare
  • Camera
  • Autonomie

Dragi cititori, iată că un nou producător a răspuns favorabil mesajului nostru și astfel secțiunea de review devine din ce în ce mai diversificată. Este vorba despre divizia de mobile a Sony, cu al lor Xperia M, un model lansat în luna iunie a anului trecut. Timp de 2 săptămîni am testat acest model, iar concluziile în cele ce urmează.

Specificații

Display: 4 inch, 480×854 pixeli (~245 ppi)
Procesor: Dual-core Krait cu o frecventa de 1 GHz
GPU: Adreno 305
RAM: 1 GB
Memorie internă: 4 GB, cu posibilitatea montării unui card MicroSD cu o capacitate de maxim 32 GB
Card: MicroSD, 32 GB max
Cameră foto spate: 5MP cu autofocus și bliț LED
Cameră frontală : VGA
Baterie: 1750 mAh
Dimensiuni: 124 x 62 x 9.3 mm
Greutate: 115 grame

Construcție și design

res_73ae35b63f9102b13c41ca92f3a0dc37

Din punct de vedere al design-ului, taberele sunt împărțite. Cîteva persoane mi-au spus că design-ul nu este atractiv, altele că telefonul arată bine. Personal, Xperia M îmi place, și chiar foarte mult. Este delicat, ușor de ținut în mînă și are acel ceva care te face să te atașezi de el.
Așezarea butoanelor este cea clasică, cu butonul de lock/unlock, butoanele de volum și butonul pentru accesarea camerei foto pe partea dreaptă. Butonul de lock/unlock are o formă rotundă și iese destul de mult in relief, astfel că nu îl poți rata. O mică mențiune am de făcut, și anume că butonul e puțin cam apropriat de butoanele de volum și astfel unele persoane, mai ales cele cu degete groase, ar putea bloca telefonul atunci când ascultă muzică.
Pe partea frontală întâlnim camera frontală, difuzorul iar în partea de jos LED-ul de notificare. Intensitatea luminii LED-ului este slabă, și îl poți vedea doar în interior sau pe întuneric, căci in bataia luminii Soarelui cam greu o să poți vedea dacă ai pierdut vreun apel sau ai primit un mesaj. Luminile diferă de la notificare la notificare, iar schema culorilor se poate schimba după bunul plac din setări. Mi-aș fi dorit să văd pe acest model butoane fizice de Home, Back și Multi. Din păcate acestea sunt virtuale, astfel că ocupă niște pixeli degeaba.
Pe partea din spate regăsim camera foto și difuzorul, pe partea superioară mufa Jack, iar pe partea stângă se află portul micro-usb.

Ecran și sunet

Xperia M vine cu un ecran TFT care, surprinzător, se vede chiar foarte bine. În lumina Soarelui textele sunt perfect lizibile la o luminozitate medie spre maximă, însă display-ul are limitele lui, care pot fi regăsite ușor la unghiurile de vizualizare, care nu sunt cele mai bune.
Din punct de vedere al acusticii, telefonul stă bine. Avem funcțiile Walkman și xLoud și un difuzor mare. Sunetul este tare, clar, însă se compară cu majoritatea telefoanelor de pe piață, cu nimic care să te facă să spui ȚTareȚ.

Experiența în utilizare

Inițial, Sony Xperia M a fost lansat cu versiunea 4.1 a bomboanei cu jeleu de la Google. Prin noiembrie a primit un update la 4.1.2, iar acum umblă un zvon de 4.3 în viitor.
Telefonul se mișcă bine în mare, cu toate că în unele aplicații mai solicitante a trebuit să aștept zeci de secunde până să-și revină. Cei de la Sony au customizat interfața grafică și au realizat ceva cu două tăișuri. Partea bună e că interfața seamană foarte bine cu vechile Sony Ericsson-uri însă partea proastă e că mie îmi pare destul de rudimentară și stufoasă. De exemplu, pentru 2 lucruri comune trebuie să intri în 2 aplicații diferite. Mai precis, există 2 aplicații pentru vizualizarea pozelor. Una dintre acestea îți permite numai vizualizarea pozelor, iar cealaltă editarea pozelor. Oare nu se putea face o singură aplicație cu ambele funcții? Așa spuneam și eu.

Screenshot_2014-01-17-19-28-25 Screenshot_2014-01-17-19-37-22 Screenshot_2014-01-27-19-30-34 Screenshot_2014-01-17-16-45-09NenaMark2_2014-01-27_2153

Camera foto

2-3 cuvinte înainte de a lăsa pozele să spună tot. Camera are ceva probleme cu focusul și cu stabilizatorul optic, pe care le puteți observa în ultima poză și videoclip. De asemenea, telefonul folosește un algoritm ineficient de compresie a videoclipurilor și astfel că pentru 3 minute de înregistrare memoria este de aproximativ 375 mb.

DSC_0054 DSC_0053DSC_0052DSC_0051 DSC_0050 1614218_716664681685630_1213242250_oDSC_0030    

Video test

Video test – autofocus

Autonomie

Pentru o baterie de 1750 mAh, autonomie este foarte mulțumitoare. Desigur, un cuvânt în acest rezultat bun îl are și chipsetul pe 28 nm dar și display-ul de 4 inchi. Folosit cu moderație, telefonul rezistă cu bine 2 zile, iar dacă optăm pentru o folosire intensă, cu Wi-fi-ul pornit aproape tot timpul și sesiuni lungi de jocuri/navigare, telefonul rezistă aproximativ o zi, în funcție de valoarea luminozității ecranului.

Concluzie

La un preț de aproximativ 825 RON, Sony Xperia M oferă un raport calitate preț foarte bun. Este un telefon cu o performanță bună, cu o autonomie mare și cu difuzor mai mult decât decent, însă are și el bubele lui. Avem o memorie internă extrem de mică, iar combinat cu algoritmul prost de compresie al camerei, memoria este infimă. Sunt ceva probleme cu camera, însă există o parte bună. Toate acestea, înafară de memoria internă, sunt lipsuri care pot fi corectate cu un nou update. Vă spuneam mai sus că umblă zvon despre un 4.3. Să sperăm că acesta este adevărat și că vom vedea în scurt timp un Xperia M cu un raport calitate pret și mai bun.

About Andrei A.