Sennheiser G4ME ZERO Review - GameNation

Sep
24

Sennheiser G4ME ZERO Review

Gamerii și precizia sunetului, sau apa și viața. Începi ca și un casual gamer, câte 2-3 runde de 20-30 de minute pe zi a jocului preferat, unde inamicul tau e AI-ul. Timpul trece, devii mai bun, cunoști persoane care joacă același joc ca și tine, de ce să nu treci la un nivel mai competitiv? Doar că aici e cu totul altceva. Adversarii tăi sunt acum persoane reale, cu mai multă experiență ca și tine, cu skill format, și cu un gear adecvat. Iar punctul se pune pe gear, căci mouse-ul tău la 30 de lei nu mai poate face față la un ritm atât de alert, tastaturii molestate nu îi mai funcționează tasta space, iar perechea de căști a cărui un singur difuzor se mai aude mai mult te încurcă decât să te ajute. Mă voi opri la partea audio, unde vom vorbi despre un produs destinat gaming-ului, al celor de la Sennheiser, un brand nu foarte cunoscut pe meleagurile noastre mai ales pe partea de gaming, însă care în afară se bucură de succes, căci portofoliul lor acoperă o plajă largă de nevoi și prețuri, de la căști in-ear pentru alergat până la echipamente profi pentru emisiuni radio sau televizate.
Căștile despre care vom vorbi astăzi se numesc Sennheiser G4ME ZERO, și reprezintă la momentul actual flagship-ul producătorului pe acest segment.

 

Specificații

Frecvenţă răspuns : 15 – 26.000 Hz

Sensibilitate : 94 dB

Impedanţă : 150 Ω

Frecvenţă răspuns microfon : 10 – 16.000 Hz

Greutate : 312 g

 

Construcție și design

Chiar dacă materialul predominant în construcția headset-ului este plasticul, calitatea construcției este una foarte bună, căci vorbim de un produs super-premium cu un preț pe măsură. S-a acordat o atenție deosebită la detalii, iar finish-ul este excelent, robust, fară imperfecțiuni precum turnări care să iasă în relief, scârțăituri produse de body-ul din plastic atunci când mișcăm headset-ul sau când îl poziționăm mai bine pe cap.

Din punct de vedere al design-ului, cei de la Sennheiser propun pentru acest model o schemă de culori bazată predominant pe alb cu accente de negru și un roșu lucios. Părțile laterale ale caștilor au inserate benzi de cauciuc de culoare albă, element doar de design, căci aceste benzi nu au nicio utilitate. Cu siguranță nu sunt cele mai arătoase headset-uri, mai ales că există și o variantă pe negru, care mie personal mi se pare hidoasă.

Din punct de vedere al reglării, trebuie menționat în special posibilitatea de a plia căștile, facându-le extrem de ușor de transportat. De asemenea, se pot înclina până la 30 de grade, în funcție de forma capului, fâcându-le extrem de confortabile.
Banda de susținere folosește mecanismul clasic de reglare a mărimii, fiecare braț al benzii putând adăuga cu până la 5 cm la mărime. Iar acest procedeu este unul ușor, chiar și în mijlocul bătăliei, brațele fiind ușor de acționat însă în același timp foarte stabile și sigure, fară să te trezești cu căștile căzute de pe cap din cauza brațelor șubrezite sau de o proastă calitate.

Pachetul în care vine headset-ul este unul extrem de sărac. Practic, acesta constă într-o geantă destul de rigidă în care se află perechea de căști. Niciun cablu în plus, niciun adaptor, fară pernițe de schimb, nici măcar un sticker.

Un aspect deranjant pentru foarte mulți utilizator este lungimea cablului. 3 metri de cablu mi se pare foarte mult, noroc că s-au gândit să pună o bandă velcro ca să mai strângi din cablu, însă să stai cu mațele prinse pe birou e jenant și inestetic.

 

IMG_4017IMG_4019IMG_4020IMG_4015

 

Experiența în utilizare

Dacă cei de la Sennheiser au reușit o treabă chiar foarte bună cu privire la construcția și design, e lesne de înțeles că la capitolul performanța treburile stau la fel de bine.

Pernițele sunt suficient de largi pentru a adăposti și cele mai clăpăuge dintre clăpăuge, așa cum sunt eu. Umplutura acestora se ridică de asemenea la înălțime. Sunt un deliciu al confortului, fiind foarte moi dar și proiectate atent după forma urechilor, astfel că utilizarea lor pe o durată lungă de timp nu vă va provoca dureri, căci în mare parte a timpului veți uita că le purtați pe cap.

Umplutura benzii de susținere este la fel de confortabilă ca și cea a pernițelor, și mai trebuie adăugat și faptul că acestea nu apasă deloc pe cap, semn că distribuția greutății este excelent gândită.

Un alt aspect foarte interesant este modul de reglare al volumului și al opririi sau deschiderii microfonului. Știți voi, metoda clasică de reglare de pe controller-ul in-line și oprirea microfonului tot de pe acel controller. Ei bine, headsetul G4ME ZERO propune o metodă nouă, mult mai practică. Astfel, reglarea volumui se face de pe casca dreaptă, aici aflându-se o rotiță, ușor de identificat și acționat. În plus, pe rotiță sunt inserate mici bucățele de plastic pentru o mai bună prindere.

Microfonul este montat pe un braț care din păcate nu este detașabil, însă oferă o deschidere largă, împins în jos la maxim acesta ajungând fix sub bărbie. Există o secțiune pe lungimea brațului din cauciuc, a cărui scop principal este ajustabilitatea microfonului, dar și o măsură de protecție împotriva ruperii acestuia, căci secțiunea este suficient de ridigă. Oprirea sau deschiderea microfonului se face extrem de ușor, prin simpla ridicare a brațului. Probabil vă întrebați „bine, bine, dar de unde știm că s-a închis cu adevărat?“. Ei bine, în momentul în care brațul a ajuns în locul unde este amplasat switch-ul, acesta scoate un mic sunet asemănător unui click de mouse. În plus, există o anumită rezistență în momentul în care brațul ajunge în poziția respectivă, astfel că acesta trebuie apăsat mai tare.
Calitatea microfonului este de asemenea bună, anularea zgomotului de fundal funcționând ireproșabil în marea majoritate a cazurilor. Să nu uităm totuși că calitatea microfonului este de headset, utilizări ale acestuia în domenii precum înregistrări audio profi fiind de prisos.

Trecem la performanța, capitolul pe care pe mulți îi interesează. Sennheiser, după cum am precizat la începutul articolului, este un nume greu pe piața audio, produsele acestora excelând prin calitate și performanța. Până acum G4ME ZERO nu s-a abătut de la această regulă în privința calității și nici a performanței, chiar dacă pe ici, pe colo mai sunt câteva lucruri de îmbunătățit.

Experiența audio este plăcută și fidelă, însă mai lipsește un detaliu, și anume bass-ul. Scurt pe doi, acest headset duce lipsă de bass. Nu în totalitate, căci duduieli pot fi identificate, însă nu cum mă așteptam. Partea bună e că cei care preferă genurile care se bazează mai mult pe acustică se vor îndrăgosti de G4ME ZERO, oferind o claritate și un nivel de detaliu pur și simplu ireproșabil.

Dacă lipsa bass-ului scade din experiența finală în audiția muzicală, în jocuri acest aspect contribuie la îmbunătățirea în general a calității sunetului și identificarea mult, dar mult mai precisă a sursei sunetului, un lucru extrem de important mai ales în FPS-uri. Și ce poate fi mai deranjant decât zgomotul de fundal din cameră, atunci când trebuie să fii maxim concentrat asupra mersului partidei? Ei bine, cei de la Sennheiser au adoptat un design closed-back, care teoretic îmbunătățește reducerea zgomotului de fundal. În practică nu pot spune că sunt impresionat, căci Cloud Pro-urile de la Kingston izolează mult mai bine decăt acest headset.

 

Concluzie

Sennheiser G4ME ZERO atinge targetul spre care a fost țintit, acela de produs ultra-premium și cu performanțe ridicate. Este un headset super confortabil și ușor de transportat, cu o calitate a microfonului peste medie, cu un sistem nou de reglare a volumui și a microfonului ce se dovedește a fi foarte practic și o reproducere a sunetului ireproșabilă.
Nu putem trece cu vederea și peste aspectele negative, și anume lipsa detașării microfonului, a bass-ului și faptul că la prețul de aproximativ 1000 RON, avem încă parte de sunet stereo.
Din păcate Sennheiser G4ME ZERO nu poate primi nota maximă pentru că dotările de care avem parte nu justifică din punctul meu de vedere prețul exorbitant pentru mulți, însă sper ca producătorul să plece urechea și la feedback-ul comunității și pe viitor să am plăcerea de a testa un refresh al acestui headset care să rezolve hibele modelului actual.

 

OgSNeN2

About Andrei A.