ROCCAT Kone XTD Review - GameNation

Jun
09

ROCCAT Kone XTD Review

ROCCAT este un nume greu pe piața perifericelor de gaming premium, cu toate că are o vârstă fragilă, compania germană înființându-se în anul 2007. Cheia succesului a reprezentat-o seria de mousi Kone, modelele impresionând prin precizie, design și calitate. Cum într-o nișă unde concurența este acerbă și fiecare greșeală este penalizată grav de comunitatea de gaming, ROCCAT s-a adaptat cerinţelor, lansând produse fară cusur şi care se pliază perfect pe nevoile jucătorilor.

Succesul avut cu seria Kone a obligat producătorul să aducă noi membri, şi aici putem menţiona Kone[+] sau Pure Optical. ROCCAT a vrut şi mai mult, aşa că au scos un model şi mai performant decât cele anterior menţionate. Este vârful lor de gamă la momentul actual, mândria inginerilor şi proiectanţilor. Este ROCCAT Kone XTD.

 

Specificaţii

Senzor: Avago ADNS-9800

Rezoluţie: 200-8200DPI

Număr butoane: 8

Tracking speed: 3,8 m/s

Acceleraţie maximă: 30G

Greutate: 123g (fără cablu)

Dimensiuni: 135 x 78 x 40 mm

Lungime cablu: 1,8 m

Iluminare: 16 milioane culori

Profile: 5

 

Construcţie şi design

 

Kone XTD are un design clasic, păstrând liniile şi formele predecesorilor. Nu este un lucru negativ, să-ti bagi nasul prin forma unui mouse este exact ca și cum te-ai apuca să modifici layout-ul unei tastaturi, și schimbi space bar-ul cu butonul enter de exemplu. Sunt atâtea modele care chiar impresionau la funcționalitate, însă design-ul mai mult încurca.

La prima vedere mouse-ul ne întâmpină cu celebrul logo al celor de la ROCCAT dar și de două benzi glossy, aflate pe părțile laterale. Unora li se va părea că acestea nu se integrează deloc cu design-ul mouse-ului, însă odată conectat mouse-ul, veți observa că cele 4 LED-uri, dispuse câte 2 pe fiecare parte, se vor lumina.

În partea din față se află rotița de scroll, acoperită cu un caucic plăcut la atingere, ce oferă, pe langă funcția de scroll, și posibilitatea de asociere a două comenzi, putând fi apăsată în partea stângă și dreaptă. Deasupra rotiței se află un buton ce are funcția nativă de Win Key, iar dedesubtul rotiței întâlnim butoanele creștere sau scădere a valorii DPI.

Pe partea stânga laterală se află logo-ul ROCCAT, o adâncitură pentru degetul mare și două butoane care pot fi ușor accesate, ele aflându-se pe marginea de sus.

Burta” șoarecului prezintă 3 piciorușe din teflon. Două dintre acestea se află în partea din față, de o parte și de alta a mouse-ului iar al treilea se află la baza acestuia, acoperind întreaga porțiune. Pe lângă piciorușe se află senzorul Pro Aim R3 dar și locașul sistemului de ajustare a greutății, ușor de folosit. Putem astfel să adăugăm celor aproximativ 123 de grame a mouse-ului încă 20 de grame, constituite din 4 bucăți a câte 5 grame fiecare. Mai trebuie menționat faptul că putem modifica și centrul de greutate?

Kone XTD se conectează la sistem prin intermediul unui cablu USB cu o arhi-suficientă lungime de 1.8 metri, sleev-uit.

IMG_1146 IMG_1154 IMG_1144 IMG_1140

IMG_1141 IMG_1142

IMG_1157 IMG_1148

 

 

Software

Domnilor, pregătiți-vă bolul de popcorn, căci aș putea dedica o pagină întreagă acestui capitol, și cu greu mă abțin să nu o fac.

Majoritatea softurilor de control cu care suntem obișnuiți, chiar și la produsele de top, ne oferă setări standard, de modificare a valorii DPI, de atașare unui buton a unei comenzi și modifcare a culorilor. La acest lucru mă așteptam și eu de la Kone XTD, însă când am intrat in softul de control am rămas pur și simplu mut. Softul, scurt pe doi, este o adevărată operă de artă, însă care din păcate nu poate fi admirată la adevarata sa valoare.

Încep prin a vă spune că memoria onboard a mouse-ului este de 576 kB, motorizat de un procesor dedicat de 32 biți ARM. Da, și eu am rămas suprins când am văzut, mai ales că vorbim despre un mouse. Pasionații modificărilor la nivel tehnic vor fi foarte încântați când vor deschide softul, căci acesta permite modificarea a unui număr foarte mare de parametri, schimbând total mouse-ului.

Prima categorie, Main Control, permite modificarea minuțioasă a unor parametri de mișcare și de sensivitate dar și modificarea valorilor DPI.

A doua categorie, Button Assignment, reprezintă din punctul meu de vedere cireașa de pe tort, putând atașa butoanelor de pe mouse un număr de 22 de comenzi. Da, 22 comenzi atașate unui număr de 8 butoane. Magia este posibilă datorită funcției Easy-Shift. Meniul este împărțit în 2 părți, Standard Assignment și Easy-Shift Assignment. În prima parte putem atașa butoanelor, cu excepția click stânga și dreapta, o comandă. Prin ținerea butonului secund de pe partea laterală dreapta apăsat se activează modul Easy-Shift, prin care putem asocia fiecărui buton, inclusiv a click-urilor, încă o nouă comandă. Mecanismul este simplu, butonul de activare este la îndemână, modificarea comenzilor este floare la ureche. Bine gândit, ROCCAT.

A treia categorie, Advanced Control, permite modificarea sensivitații pe cele 2 axe, calibrarea senzorului în caz că schimbăm suprafața, modificarea valorii lift-off-ului, care în cazul de față este unul extrem de mic, de doar -1mm dar și alți parametri standard, cum ar fi polling rate-ul sau viteza pointer-ului.

Ultimele 3 categorii, Color Control, R.A.D și Update/Support, permit modificarea schemei de culori, inclusiv unele efecte, cum ar fi simularea bătăilor inimii sau respirării. R.A.D-ul este o caracteristică pe care mi-o doresc de mult să o văd la un mouse, afișând statistici precum numărul de click-uri apăsate, distanța parcursă sau numărul de scroll-uri dar și achievement-uri. O întămplare amuzantă cu aceste achievement-uri a fost momentul în care, într-un meci strâns de LoL, o voce bărbătească mă anunța „Congratulations, you have won a trophy”. Vă spun sincercă mi-a sărit mouse-ul din mână, să auzi la 2 dimineața o voce groasă nu ți se întamplă în fiecare zi.

main button

advanced color

R.A.D support

 

ROCCAT Siru

Pentru o experiență cât mai bună cu Kone XTD, cei de la ROCCAT au trimis și cel mai recent mousepad, Siru pe numele său. Dimensiunile acestuia sunt 34cm x 25cm și o grosime impresionantă, de doar 0.45 mm. Am rămas plăcut surprins de aceste valori, mai ales de grosimea acestuia, căci este flexibil ca hârtia însă rigid ca plasticul de calitate.

Ca element grafic regăsim doar logo-ul ROCCAT, in colțul jos din partea dreaptă. Suprafața pad-ului este fină, cu o ușoară textură aspră. Adevărata inovație cu care vine acesta este spatele, cu o suprafață anti-alunecare, care poate fi refolosită și ușor de curațat. În esență această suprafață se traduce printr-un număr foarte mare de pad-uri foarte mici, care se lipesc de suprafața biroului, și care acționează foarte bine, căci pad-ul nu se mișcă deloc.

IMG_1161

IMG_1162

În primele zile am rămas impresionat de pad, însă după aproape o lună de folosință nu mai pot spune același lucru. În primele zile pad-ul parcă era dat cu super-glue industrial, căci nu-l puteai mișca din loc sub nicio formă. După ce am schimbat de câteva ori suprafața micile paduri și-au pierdut din caracteristică, astfel că în timp ce scriu acest articol pot plimba pad-ul după bunul plac. De asemenea, au apărut zgârieturi vizibile în zonele în care mouse-ul a fost folosit, artificiale ce-i drept. Din păcate sunt niște probleme care nu pot fi trecute cu vederea, iar ceea ce-l salvează de la o notă proastă este suprafața, pe care mouse-ul pur și simplu zboară, oferind în același timp un control foarte bun asupra acestuia.

 

Experiența în utilizare

Nu știu dacă sunt foarte multe de spus la acest capitol, experiența și punctul de vedere fiind unul pur subiectiv. Mouse-ul a fost folosit in jocuri precum CS GO, Battlefield, Dota 2 și LoL. S-a comportat exemplar, mai ales după ce am găsit un balans în ceea ce privește setările de sensivitate. La acest capitol și-a spus cuvântul și mousepad-ul, astfel că tracking-ul e de nota 10.

Adaptarea pentru unele persoane poate fi puțin mai dificilă, din cauza dimensiunilor generoase. Mie mi-a luat aproximativ o oră, ajutat și de dimensiunea palmelor. Forma și dimensiunea acestuia îl fac perfect pentru prinderea de tip palm-grip, claw-grip-ul fiind foarte dificil. Cei de la ROCCAT au acordat o atenție sporită confortului, alegând cele mai bune materiale pentru construcția acestuia. Kone XTD nu devine lipicios în sesiunile lungi de gaming, palma nu transpiră mai deloc, iar textura acestuia nu este un magnet de amprente. Poate doar zonele glossy unde se află LED-urile și scroll-ul atrag amprentele, însă pot fi curațate extrem de ușor.

 

Concluzie

Nu cred că există vreun aspect negativ al mouse-ului ROCCAT Kone XTD, poate doar dispunerea butonului de deasupra rotiței de scroll, însă ăsta e doar un moft de-al meu. În rest, avem un sistem de greutăți practic, unul dintre cei mai buni senzori de pe piață, unul dintre cele mai complete soft-uri de control, un grip excelent și o atenție sporită la materialele din care este construit. Se vede că este gândit și proiectat de nemți, căci Kone XTD e unul dintre cei mai buni șoareci de pe piață la momentul de față, surclasând concurența din foarte multe puncte de vedere.

5 stele

 

 

About Andrei A.