Nokia X Review - GameNation

Jul
21

Nokia X Review

În trecut erau 2 categorii de telefoane – Nokia și restul. Timpul a trecut, revoluția smartphone-urilor a avut loc, Nokia nu s-a conformat iar acum, după lupte grele, e undeva la mijlocul dintre greii industriei de acum și restul. După 2 ani de consolidare a poziției telefoanelor Lumia pe piață, zvonuri precum că NSokia ar lansa un terminal bazat pe sistemul de operare Android au început să circule prin toată media. Situația s-a clarificat la începutul anului, când a fost anunțat Nokia X, un terminal bazat pe Android, însă modificat din temelie.

 

Specificații

 

CPU : Dual-Core Cortex A5 cu o frecvență de 1 GHz

GPU : Adreno 203

Display : 4 inch cu o rezoluție de 480×800 pixeli (densitate de 233 PPI) ; display IPS

RAM : 512 MB

Stocare : 4 GB, cu posibilitatea montării unui card microSD

Camera : 3.15 MP spate

Acumulator : 1500 mAh

Dimensiuni : 115 x 63 x 10.4 mm

Greutate : 128 g

 

Construcție și design

IMG_3785IMG_3791IMG_3803IMG_3793IMG_3798

 

Terminalele Nokia au impresionat întotdeauna prin calitatea construcției. Chiar dacă Nokia X este plasat în segmentul low end, are parte de un tratament bun în privința materialelor. Carcasa acestuia este construită integral din plastic ce imită plasticul cauciucat, cu un finisaj mat, ce-i oferă un aspect elegant și este plăcut la atingere.

Design-ul telefonului nu se remarcă prin ceva anume, însă eu unul mi-aș fi dorit un aspect mai puțin pătrățos dar și niște muchii mai rotunjite, căci colțurile pot deveni puțin deranjante la o utilizare mai îndelungată.

Singurul aspect negativ este prezența unui singur buton capacitiv, care face închiderea aplicațiilor și accesarea meniului Home mai dificilă. Dispunerea butoanelor și porturilor este standard, pe partea dreaptă având butonul de Lock și butoanele de volum, în partea superioară mufa Jack de 3.5 mm iar în partea inferioară portul micro-usb.

 

Ecran și sunet

 

Lucrul cel mai îmbucurător la Nokia X este faptul că cei de la Nokia au decis dotarea sa cu un panel de tip IPS, ce oferă o reproducere a culorilor bună dar și unghiuri mai mult decât decente. Cu toate acestea, trebuie să mai menționez și faptul că rezoluția și densitatea pixelilor nu sunt deloc potrivite pentru un smartphone din 2014.

În privința sunetului nu sunt foarte multe lucruri de spus, sunetul este decent ca și volum, însă lipsit de naturalețe. Și că era să uit, nu folosiți căștile incluse în pachet. Sunt roșii, sunt incomode, sunt proaste ca și calitate.

 

Experiența în utilizare

 

Nokia X are la bază un Android 4.1.2 modificat din temelie, astfel încât să arate ca interfata Windows Phone. Le-a ieșit ce-i drept, ca utilizator al platformei Windows Phone m-am putut acomoda foarte repede. Ce nu le-a ieșit deloc bine este partea tehnică și cea de securitate. În câteva cuvinte, Android-ul de pe X e al naibii de leneș, mai ales când îl punem la multitasking. Navigarea prin meniu este acompaniată cu un mic delay, iar deschiderea aplicațiilor se realizează abia după aproape o secundă de la apasarea pe aceasta. Sunt momente în care aplicațiile nu pornesc, însă asta e vina nivelului redus de responsivitate a ecranului. Din această cauză trimiterea de mesaje e o luptă în adevăratul sens al cuvântului, căci ai nevoie cam de 2-3 minute de editări și ștergeri pentru a trimite un mesaj cu 2-3 propoziții. Butoanele sunt mici, responsivitatea e mică și de multe ori te trezești cu 2-3 litere în plus.

Serviciul Google Play, ca și multe alte servicii Google de fapt, nu există. Astfel aplicațiile pot fi instalate de pe alte market-uri sau manual, cu fișiere .apk. Acum vine și aspectul securității, căci până și pe Google Play se regăsesc fișiere spyware sau malware, dar pe market-uri gen 1Mobile? Compatibilitatea 100% nu este asigurată, cu toate că Nokia susține că 85% dintre aplicații rulează fara nicio problemă, restul având nevoie de câteva ore de muncă din partea developer-ilor pentru asigurarea compatibilității.

 

Camera foto

 

Cu al său senzor de 3.15 megapixeli ce poate captura imagini la 2048×1536 și filma la 480p, putem eticheta Nokia X ca un telefon entry-level al anului 2012.

IMG_20140716_120229IMG_20140716_115927IMG_20140716_115902IMG_20140716_121032IMG_20140716_121011IMG_20140716_120644

 

Autonomie

 

În condiții moderate de utilizare, acumulatorul de 1.500 mAh reușește o să reziste circa 20-22 de ore. Folosit doar pentru apeluri audio și mesagerie, rezistă fară probleme chiar și 2 zile.

 

Concluzii

 

La momentul anunțării, Nokia X mi s-a părut o mișcare foarte bună și am primit-o cu interes, crezând că va fi un succes pe piața entry-level. Acum parcă nu mai e așa de roz, având suficiente lipsuri și probleme care să-l teleporteze undeva în anul 2012, nu în 2014. Singurul plus al acestui terminal este construcția solidă, însă nu reprezintă deloc un argument solid pentru o recomandare. De altfel Microsoft a anunțat că a renunțat la proiectul X, datorită succesului extrem de scăzut de care s-a bucurat. Există alternative cu Android mult mai bune, chiar în același segment de preț, și există Lumia 520, una dintre cele mai bune alegeri la momentul actual pentru un telefon low-bugdet.

 

2 stele

 

About Andrei A.