Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2014 Review - GameNation

May
06

Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2014 Review

Seria ThinkPad este cu siguranță pentru mulți un standard al calițății în domeniul desktop-urilor și al portabilelor. După preluarea acestei divizii de la IBM, producătorul chinez Lenovo a reușit să mențină, ba chiar a reușit să ajungă și mai departe cu numele ThinkPad, impresionând prin calitate, performanță și design, Totodată, absolut toate produsele ThinkPad au o construcție solidă, astfel că putem să schimbăm puțin denumirea în TankPad :-).
Anul acesta Lenovo a lansat varianta îmbunătățită a ultraportabilului X1 Carbon, dotat cu cea mai recentă platformă a celor de la Intel, Haswell. Modelul a reușit să ajungă și pe masa noastră de teste, așa că în rândurile ce urmează disecăm și analizăm, tragem linie și vedem cu ce ne uimește Lenovo X1 Carbon 2014.

 

Specificații tehnice
Display : IPS de 14“ cu o rezolutie de 2560×1440 pixeli
Procesor : Intel I7-4550U
Placa video : Intel 5000 HD Graphics
RAM : 8 GB DDR3 la 1600 MHz
Mediu stocare : SSD de 256 GB
Sistem de operare : Windows 8.1 Pro
Acumulator : 45 Wh, 8 celule
Greutate : 1.3 kg

 

Construcție și design

IMG_9605

IMG_9595

IMG_9631

IMG_9607

 

Piesa de rezistență a modelului este, așa cum îi spune și numele, carcasa din fibră de carbon. Să fiu sincer, am crezut prima oară a că e vorba de marketing la mijloc, însă văzându-mă cu el în mână, ultrabook-ul mi-a tras una peste față, arătându-mi contrariul. Puține laptopuri reușesc să îmbine atât de bine eleganța cu robustețea precum o face X1 Carbon, și asta datorită într-o mare măsuri a fibrei de carbon. O mare parte dintre voi se vor gândi că această robusețe vine cu prețul unei greutăți mai mari. Ei bine, nu e chiar așa. Noul X1 Carbon este cel mai ușor ultrabook de 14″din lume, având 1.3 kg, dar și cel mai subțire portabil din seria ThinkPad, măsurând numai 17.72 mm. Și nu, nu vă gândiți când spun că e un produs super-rezistent că rezistă la cafeaua sau sucul vărsat din greșeală, ci a trecut cu brio 8 teste în condiții extreme, military class.
Aderența în cazul transportului este chiar bună, însă amprentele, atât pe carcasă, cât și pe display, sunt destul de vizibile, cu toate că vopseaua de pe carcasă este mată.

Mergem mai departe la selecția de porturi, care în niciun caz nu este adresată unui utilizator business, căruia i se adresează modelul de altfel. Pe partea laterală stângă avem portul de alimentare, portul OneLink, HDMi, Mini DisplayPort dar și un port USB 3.0. Pe partea dreaptă avem încă un port USB și un port de mici dimensiuni prin care putem conecta adaptorul Ethernet, urmat de slotul pentru cartela SIM a modemului 3G, aflat sub balamaua ecranului.

 

IMG_9620

IMG_9619

 

 

Trebuie neapărat să fac câteva precizări cu referire la layout-ul tastaturii. Înțeleg că vreți să progresați, însă stricați ceva ce nu merită. Mi-au plăcut mult laptopurile Lenovo tocmai prin construcția tastaturii, cu butoanele gândite în așa fel încât să fie practice, ușor de acomodat și silențioase. Până aici nimic negativ, ba chiar mai mult, Lenovo a înzestrat modelul testat cu un sistem de iluminare a butoanelor cu 2 trepte, foarte eficiente.
Treaba se schimbă odată cu dispunerea tastelor. După cum se poate vedea și în poze, Lenovo a crezut că e mai bine să umble la layout-ul standar al tastaturii, rezultând ceva care o să vă dea ceva bătai de cap.
În primul rând, în partea stângă se observă înlocuirea butonului Caps Lock cu butoanele Home și End, iar activarea Caps Lock-ului se face prin dubla apăsare a tastei Shift. Iar ca să nu mai există nedumeriri, pe tasta Shift există un LED care este aprins atunci când Caps Lock-ul este activat și stins când acesta nu este activat. Până aici nimic de aruncat cu pietre, însă poziționarea tildei între butoanele Alt și Ctrl din partea stângă a fost o mișcare proastă. Inițial am crezut că au eliminat-o complet, însă după o studiere amănunțită am putut-o găsi. Trecem în cealaltă extremă a tastaturii, unde bătrânul buton Backspace a suferit o divizune, rezultând tasta Backspace și Delete. Încă o mișcare neinspirată, mai ales că provoacă o confuzie atât pentru utilizatorul obișnuit, cât mai ales pentru cei care se ocupă intens de redactarea textelor.

Rândul de taste F1-F12 dar și butonul Print Screen au dispărut complet, fiind înlocuit de o suprafață tactilă, denumită Adaptive Keyboard. În teorie ideea nu e rea, însă în practică mai de lucrat pe partea de funcționalitate. Și asta pentru că butoanele au un anumit punct în care pot fi accesate, astfel că pentru a apăsa de exemplu tasta F5, va trebui să întrerupi activitatea și să apeși de 3-4 ori până să reușești să dai refresh la o pagină web. Iar după ce dai refresh, poate vrei să reduci din luminozitatea ecranului. Iar întrerupi activitatea, navighezi prin rândurile de taste virtuale prin apăsarea butonului Fn, unde sunt șanse să fii nevoit să apeși de vreo 5 ori pentru a schimba 2 rânduri sau să apeși de două ori consecutiv corect și să sari peste rândul cu tasta dorită, iar distracția începe din nou.
Nu, nu așa se lucrează, Lenovo.

Ecran și sunet

Așa cum precizam anterior, Lenovo X1 Carbon vine cu un ecran tactil de tip IPS cu o diagonală de 14“, care se poate rabata până la 180 de grade. Nu cred că e o noutate faptul că panel-urile IPS au o acuratețe foarte mare la reproducerea culorilor, oferind în același timp și un contrast și unghiuri de vizualizare foarte bune, dar și o densitate a pixelilor impresionantă, de 210 ppi.
Luminozitatea ecranului nu este un punct forte al acestui model. Iși face treaba cu brio în condiții de iluminat artificial, însă odată trecut la lumina naturală începe să scârțaie, fiind nevoiți să setăm nivelul de luminozitate aproape de 100% pentru o utilizare decentă.

Mai trecem în revistă încă un dezavantaj al ecranului, însă de data aceasta vina nu este a celor de la Lenovo, ci a sistemului de operare, care nu știe să scaleze eficient o rezoluție de 2560×1440. X1 Carbon vine din fabrică cu nivelul de scalare setat la 200%, cea mai mare opțiune de altfel. Jumătate din acest articol a fost scris pe X1 Carbon, fiindu-mi greu să disting literele chiar și la un nivel de scalare de 200%. Așadar, dacă aveți de terminat un document sau de scris un e-mail mai stufos, evitați în principal orele târzii. Chiar nu o să vă facă bine.
Odată cu Windows 8.1, Microsoft a îmbunătățit și scalarea, însă tot există aplicații incompatibile, ca Google Chrome, un browser folosit de majoritatea utilizatorilor. M-am lovit de elemente din meniu suprapuse sau mult prea mici, prost redimensionate și fonturi șterse.
Repet, problema este la Microsoft, așadar poate fi rezolvată cu un update. Până atunci cei care prefer rezoluțiile mari vor trebui să mai suporte aceste lipsuri, însă există și o a doua variantă, modelul cu rezoluție 1600×900. Din păcate această soluție are și ea un cost, și anume dispariția controlului tactil dar și a panelului IPS.
Sistemul audio al ultrabook-ului este chiar puternic, peste așteptările mele. Difuzoarele sunt amplaste în partea inferioară laterală, astfel că șansele să fie acoperite sunt foarte mici. Volumul este suficient de puternic și sunetul este neașteptat de bine reprodus, oferind o experiență audio de-a dreptul mulțumitoare.

Performanțe și autonomie

Înainte să las pozele cu performanțele să curgă, am de spus câteva vorbe. Lenovo, te rog, nu-ți mai băga nasul prin sistemul de operare. Sunt milioane de utilizatori care nu agreează bloatware-ul, iar tu îl duci la cel mai înalt nivel. Auto Scroll, drivere, Solution Center, System Update, adaptoare, informații despre garanție, User Guide, Password Manager, o groază de softuri preinstalate. Și le-am spus doar pe cele care apar in funcția de instalare sau dezinstalare a softurilor. N-am folosit absolut nicio aplicație, ba unele dintre ele sunt al naibii de enervante, cu pop-up-uri și reminder-uri la fiecare 10-15 minute. În plus îngreunați și boot time-ul, care și așa nu e strălucit.

Teste RAM și SSD

 

diskmark

capturawinrar

7zip

 

attoCaptură3D Mark

 

 

 

captura3dmarkicestorm

captura3dmarkcloudgate

captura3dmarkfirestrike

 

 

PCMARK 8Capturepcmark

Capturepcmarkc

 

 

Boot Time – test realizat cronometrând timpul necesar pentru deschiderea programului WinRar din cold-boot

boottime

X264 Benchmark

capturax264

HandBrake – test realizat cronometrând durata de conversie a unui fișier video în format .mov  de 691 MB în format .mp4

handbrake

Photoshop – test realizat cronometrând durata de realizare a unui număr de 15 teste

photoshop

Cinebench

cinebenchopengl

cinebenchcpu

 

Țin să mai menționez faptul că sistemul de răcire a fost foarte bine gândit și pus în practică, și pentru asta vreau să felicit inginerii de la Lenovo. Ultrabook-ul este inauzibil chiar și într-o cameră unde nu există surse de sunet(TV, radio, etc) la o utilizare moderată, menținându-se în același timp și o temperatură rece. Odată ce trecem la aplicații mai pretențioase ventilatoarele reacționează imediat, turându-și rotațiile însă la un nivel acustic mulțumitor.

Pentru un produs portabil, autonomia reprezintă un criteriu important în alegerea acestuia. Ultrabook-ul, în condiții de utilizare moderată(browsing, editare text și YouTube), cu luminozitatea automată și Wi-Fi-ul activat, a reușit să obțină o autonomie de șase ore și undeva la trei ore la o utilizare intensă. Este o valoare mediocră, având în vedere că majoritatea ultrabook-urilor oferă o autonomie de șase ore, șase ore și jumătate. Iar X1 folosește componente cu un consum redus de energie( CPU Haswell Low Power și un SSD), însă ăsta e prețul pentru un display de 14“ cu o densitate a pixelilor de 210 ppi. Desigur, valorile obținute de mine sunt strict personale, fiecare având propriul mod de a utiliza un produs portabil.
Totuși, avem și o parte bună în această poveste. ThinkPad X1 Carbon vine cu tehnologia RapidCharge, prin care bateria se încarcă la o valoare de 80% in aproximativ 30-35 de minute, astfel că vă puteți relua activitatea într-un timp foarte scurt în caz că rulați un soft mai stresant.

Concluzie

Iată-ne ajunși și la finalul acestei povești interesante, cu suișuri și coborâșuri. Mai trebuie șlefuit cu siguranță pe partea de funcționalitate, mai ales la tastatură, unde consider că intervenția celor de la Lenovo nu a fost cea mai bună. Da, îmi place ideea unei suprafețe tactile cu butoane virtuale, însă trebuie regândit modul de funcționare a acesteia pentru a putea fi eficient.
În același timp consider că și la baterie pot fi aplicate anumite tweak-uri pentru o autonomie mai mare, căci o valoare de 6 ore și ceva nu e spectaculoasă.
Zicala „Nu riști, nu câștigi“ se aplică și în domeniul IT, însă aici fiecare acțiune trebuie gândită de 2 ori, căci o mișcare greșită poate duce la consecințe negative grave.
Din fericire, Lenovo a încercat și i-a ieșit, cu toate că este loc de îmbunătățiri pe ici, pe colo.
Lenovo ThinkPad X1 Carbon își merită cu adevărat titlul de produs ultra premium, ridicând totodată și ștacheta în acest segment. Menține trăsăturile cu care seria de produse ThinkPad s-a impus pe piața IT, oferind un nivel al calității ridicat, o îmbinare perfectă a eleganței și a robusteței dar și o greutate și o grosime redusă, elemente ce ocupă un loc important în alegerea unei ultra-portabile.

IMG_9604

 

 

 

About Andrei A.