Func MS-2 Review - GameNation

Apr
21

Func MS-2 Review

 Func nu este un nume care se află în vocabularul obișnuit al gamerilor, însă acest brand este unul dintre cele mai vechi de pe piața perifericelor, având o istorie de peste 15 ani. O istorie latentă ce-i drept, în care nu s-a remarcat în vreun fel  tocmai până la sfârșitul anului 2012, când au urmat o strategie eficientă de a oferi produse cât mai simple și calitative.

Subiectul nostru de discuție de astăzi este mouse-ul Func MS-2, anunțat în cadrul Computex-ului din 2014 și se vrea a fi o variantă mai accesibilă la fratele său mai mare, MS-3. În continuare vedem dacă acest șoarec respectă strategia adoptată de cei de la Func și în ce măsură reușeste să impresioneze cumpărătorul.

 

Construcție și design

Venit într-un pachet de un alb imaculat, ce face de râs și detergenții de pe piață, minimalist atât la exterior, unde ne sunt prezentate funcțiile butoanelor și o poză cu mouse-ul, cât și la interior, unde scula principală este acompaniată de manual de utilizare și CD-ul cu soft-ul.

IMG_7859IMG_7855

În termeni vizuali MS-2 folosește o schemă coloristică simplă, fară multe LED-uri, chestii pompoase sau culori stridente. Un finish negru mat, elegant, cu un efect cauciucat, foarte, foarte mișto la atingere și care din fericire nu alunecă sau iți dă bătăi de cap legate de grip în sesiunile lungi de zdrobit capete. Singurul  aspect negativ al acestui material este o plăcere ascunsă de a reține fiecare amprentă și de a o trimite printr-o tehnologie militară de ultimă oră la NSA.

IMG_7846

Principiul „Functionality. Perfected.”, pe care se bazează fiecare produs Func, se vede în fiecare detaliu al șoricelului. O formă clasică la prima vedere, însă care are în spate multe studii ergonomice. Poate sună a marketing, însă nu e. Se mulează foarte binecu mâna încă de la prima întâlnire, astfel că nu prea mai ai nevoie de o perioadă de acomodare. Cum ai pus mâna pe el ți s-au și poziționat degetele exact pe click-uri și pe butonul de Instant Aim, care îl puteți folosi ca reper pentru accesarea celorlalte 3 butoane. Și că veni vorba de butoane, haideți să discutăm puțin și de acestea.

IMG_7843

În partea din față sunt clasicele click-uri și rotița de scroll și trei butoane, două pentru mărirea și micșorarea valorii DPI-ului și unul în extremitatea dreaptă. Pentru a se alinia câtuși de puțin la trend-ul actual, rotița de scroll are 2 benzi LED, a căror culori sau efecte pot fi modificate din soft. De asemenea, sunt prezente 3 LED-uri ce indică treapta DPI-ului în care ne aflăm.

IMG_7852

Laterala stângă este dotată cu patru butoane programabile, dispuse standard.  Sus avem 2 butoane cu funcția default de backward și forward, bine delimitate pentru a împiedica apăsarea din greșeală a unui alt buton, în mijloc butonul Instant Aim, o funcție foarte faină care schimbă DPI-ul la o valoare stabilită din soft cât timp butonul este apăsat, iar la baza mouse-ului se mai află încă un buton.

 IMG_7847

Pe spate se află arhi-cunoscutul senzor Avago 3090 și 3 piciorușe de teflon. Nope, fară sistem de ajustare a greutății, iar ca și conectivitate avem un cablu USB cu o lungime de 2 m, matisat în negru și portocaliu. 

IMG_7851 IMG_7853

 

 

Software

 

Cu o denumire generică, Func MS-2 Settings software oferă strictul necesar în customizarea vizuală și funcțională a mouse-ului MS-2. Structura sa este intuitivă și prin care cu siguranță nu o să vă pierdeți în numeroase tab-uri ca să salvați o chestie banală.

Taburile principale de customizare sunt Basic Settings, Button Assignment, Color Settings și Macro Editor. În cele ce urmează vom vorbi pe scurt despre fiecare în parte.

Basic Settings permite alegerea valorilor celor 3 niveluri ale DPI-ului, care din păcate se pot realiza doar în treptele 800, 1600, 3200 și 4000. Nu 1400, nu 1900, nu 3100. De asemenea, putem atribui valoarea DPI-ului pentru Instant Aim.

Tot aici putem modifica Pointer sensivity, Scroll Speed sau Polling rate-ul, ce poate fi setat la 125, 250, 500 sau 1000 Hz.

basic

 

Următorul tab, Button Assignment, permite atribuirea unor comenzi celor 7 butoane programabile. Comenzile, precum la marea majoritate a soft-urilor, pot fi chestii basic din Windows(backward, forward, cut, paste), funcții media sau pot fi programate să realizeze altceva.

button

 

Singurele LED-uri ce pot fi customizate sunt cele de pe rotița de scroll, iar posibilitățile de customizare nu sunt cele mai numeroase. Câteva culori, un efect Pulsate, și cam atât. Ce am apreciat a fost posibilitatea opririi acestor LED-uri precum și modificarea saturației și a luminozității.

color

 

macro

 

Experiența în utilizare

 

Senzorul Avago 3090 nu se lasă mai prejos nici în cazul mouse-ului Func MS-2, mouse ce oferă performanțe asemănătoare greilor pe care i-am mai testat, gen Roccat Kone, G400S, G500S. 

Folosit într-o gamă largă de jocuri, pornind de la FPS-uri precum Battlefield 3, MOBA-uri, RPG-uri gen Torchlight și Company of Heroes ca reprezentant al genului RTS, MS-2 s-a comportat ireproșabil, dând dovadă de o acuratețe și un nivel de control la nivel înalt. Poate singurul lucru care ar putea fi deranjant pentru unii ar fi butoanele și click-urile puțin mai zgomotoase decât concurența.

 

Concluzie

Prețul de aproximativ 280 de lei la care poate fi găsit mouse-ul Func MS-2 este unul corect pentru calitatea și performanța pe care le oferă. Nu vă așteptați la design SF, la efecte care să invidieze și un concert, la LED-uri puse chiar și pe cablul de conectare. Nu. Ce apreciez cel mai mult la acest model este faptul că s-au concentrat cel mai mult pe funcționalitate, nu pe trend-urile actuale. Astfel că avem un design clasic, sobru și elegant, însă realizat cu măiestrie, la care se adaugă un timp îndelungat dedicat studierii formei mâinii, iar combinat cu materialul cu textură cauciucată oferă o adevarată plăcere și care de multe ori te face să uiți că ai un mouse în mână.

Func MS-2 propune o abordare nouă pentru piața sufocată de monopolul SteelSeries, Logitech, Roccat sau Razer, tocmai prin această importanță deosebită pentru confortul sporit, performanța la un nivel înalt și mai puțin pe șmecheriile de marketing.

 

5-stele

About Andrei A.