Fractal Design Core 1300 Review - GameNation

Apr
07

Fractal Design Core 1300 Review

Neglijarea carcasei în minunatul proces de construire a unui PC poate duce de cele mai multe ori la o dezamăgire cruntă, căci conservele, așa cum îmi place mie să le spun acelor carcase ieftine și venite de la niște nume obscure, îți pot distruge nervii și degetele cu o tablă subțire care vibrează, muchii tăioase, spații inacesibile și ventilatoare pre-instalate gălăgioase.

Există brand-uri care pun accent pe calitate și care oferă alternative la produsele mai sus amintite, cu o mare parte din probleme rezolvate, totul cu un efort bănesc rezonabil.

Unul dintre aceste brand-uri este Fractal Design, o companie cu origini scandinave, recunoscută în special pe piața carcaselor și surselor unde oferă produse de o calitate peste medie, chiar dacă vorbim de produsele entry-level.

Astăzi începem seria de review-uri a carcaselor printr-un astfel de produs entry-level, și anume Fractal Design Core 1300, care se dorește a fi alegerea perfectă pentru sistemele nepretențioase.

 

Exterior

 Trebuie menționat încă de la început faptul că Core 1300 este un Mini Tower, astfel că poate suporta maxim formatul mATX. Acest lucru se vede și din dimensiuni și greutate, carcasa având 195 x 370 x 450mm și o greutate de aproximativ 4.6 kg.

În partea frontală a carcasei este prezentă masca detașăbilă, ce găzduiește 2 bay-uri de 5.25”, 1 ventilator de 120 mm și un spațiu disponibil pentru montarea a unui ventilator adițional de 140 mm. Logo-ul Fractal Design este prezent în josul măștii, caracterele albe și fontul elegant dând impresia unui produs cu ștaif.

IMG_7868IMG_7862

În partea de sus este prezentă conectica compusă din 1 port USB 3.0, 1 port USB 2.0, 2 mufe jack de 3.5 mm pentru căști și microfon, 1 LED pentru activitatea HDD-ului, butonul de reset și butonul de power, care are și el LED. Lumina albă a acestor LED-uri este puțin deranjantă noaptea.

IMG_7877IMG_7873

Tot în partea de sus sunt 2 locuri pentru montarea a 2 ventilatoare de 120 sau 140 mm,, sau a unui radiator pentru răcirea cu apă.

Mergem pe părțile laterale, unde în stânga avem loc pentru montarea unui ventilator de 140 mm, partea dreaptă neavând nimic de oferit.

IMG_7879

 

Pe partea din spate întâlnim un alt ventilator de 120 mm, 4 sloturi PCI cu protecție metalică și locașul pentru instalarea sursei, poziționat în partea de jos.

IMG_7892

Încheiem cu partea de jos a carcasei, unde sunt poziționate 4 piciorușe de susținere dar și un locaș pentru instalarea unui ventilator de 120 sau 140 mm, fiind prezent și un filtru de praf.

IMG_7898 IMG_7902

Carcasa este vopsită într-un negru mat, cu o textură brushed alumium a măștii frontale, care dă o notă de sobrietate, însă care atrage amprentele mai ceva ca berea pe microbiști.

 

 

Interior

 Chiar dacă e o carcasă Mini Tower, interiorul e gândit inteligent și este suficient de generos pentru a monta plăci video cu o lungime de până la 380 mm și coolere cu o înălțime de 162 mm, și pe lângă asta, să reușim un wire-management frumos.

Probabil ca ați remarcat lipsa sistemului clasic de instalare a HDD-urilor, cel cu cușcă. Yep, acesta a fost înlocuit cu un sistem orizontal, ce permite instalarea a 2 unități de 3.5” și 2 unități de 2.5” în același timp. Nu luați în considerare modul în care a fost instalat HDD-ul în cazul nostru, asta se întâmplă când meșterești un hard până când nu-l mai poți prinde normal :-) .

Pe partea de wire-managing carcasa dispune de fante pentru ascunderea cablurilor, iar cu o sursă care stă mai bine la acest capitol, nu ca și în cazul de față, se poate face o treabă mișto.

IMG_7905 IMG_7881 IMG_7888

Concluzii

 

 Cu un design elegant, sobru, ce denotă un aer de superioritate, cu o calitate ireproșabilă a materialelor din care este construită, un sistem de ventilație silențios și care își face treaba ireproșabil, fară să mai amintim faptul că pot fi instalate nici mai mult, nici mai puțin de 7 ventilatoare și spațiu suficient pentru instalarea celor mai recente componente hardcore și realizarea unui wire-management decent, locașuri pentru stocare care pot acomoda 4 unități simultan și un preț de aproximativ ~300 de LEI, fac din Fractal Design Core 1300 o variantă demnă de luat în calcul pentru un buget mai restrâns și pentru cei care caută un produs silențios și calitativ.

 

5-stele

About Andrei A.