ASRock N3150M Review - GameNation

Sep
21

ASRock N3150M Review

Soluțiile SoC încep să capete din ce în ce mai multă competitivitate pe piață, prin integrarea a unor componente(CPU, iGPU, controller-e RAM) mai performante, capabile sa rezolve sarcini mult mai complexe, toate acestea într-un format extrem de redus și la un consum energetic echivalent al unui bec LED.
Dacă până acum pe masa noastră de teste reprezentantul acestei soluții a fost doar AMD cu al său Kabini, iată că a venit rândul și celor de la Intel să-și prezinte oferta. Iar aceasta se numește Braswell, iar ca reprezentant avem Celeron N3150, integrat într-o placă de bază din partea celor de la ASRock, N3150M.
Vom vedea în continuare o mică disecție a acestui SoC, precum și performanțele oferite de această soluție.

ASRock N3150M

N3150M oferă un număr standard de dotări, iar pe alocuri chiar te surprind unele care cu greu le poți găsi pe o placă de baza low-budget. Printre acestea, se numără 4 porturi USB, două 2.0, două 3.0, două porturi PS/2, sunet 7.1 și chiar port HDMI.
Pe placa de bază se găsesc 2 porturi SATA 3, 2 sloturi de memorie DDR3, cu suport și pentru DIMM-urile Low Voltage, slotul PCI-E x16, care funcționează ca și x1. Surpriza sunt capacitoarele audio ELNA, care reduc zgomotul cauzat de interferențele electromagnetice și aduc un plus în alegerea acestui produs în crearea unui HTPC.
Ca și soluție de răcire s-a mers pe ideea de pasiv, astfel că al nostru Celeron este răcit de un heatsink pasiv, care își face treaba bine dacă luăm în calcul „poftele“ deloc pretențioase ale procesorului.

IMG_0340IMG_0348IMG_0352

IMG_0356IMG_0357IMG_0360

IMG_0363

 

Metodologie și platforma de test

Testele rulate au urmărit evidențierea rezultatelor în activitățile zilnice(browsing, editare text, rulare filme) dar și a performanțelor în aplicațiile ce necesită un nivel de calcul mai ridicat(randare, performanțe in aplicații 3D, conversii).

Platforma de test a fost alcătuită din următoarele componente :

Procesor – Intel Celeron N3150

Placă de bază – ASRock N3150M

Memorie RAM – 4 DDR3 în regim single channel la o frecvență de 1600 MHz

HDD – Western Digital AAKX 500 GB, SATA III

Sursă – Sirtec High Power 400W

Sistem de operare : Windows 10 64 bit
Rezultate

picpucinebenchbunnyplayback 80mbps
Concluzii

Din capul locului trebuie specificat faptul că N3150 nu e de jocuri, nici de OC, nici de streaming, nici de orice altceva ce implică calcule multe sau 3D-uri ce concurează cu realitatea.
Nope, N3150 se adresează doar celor ce caută un HTPC, unde jucăria se descurcă de minune în redarea a tot felul de formate, în tot atatea bitrate-uri. La ce se mai descurcă? La aplicații tip office, iar pentru un sistem care vede doar Word, un calcul tabelar la sfârșit de lună și un Candy Crush, la nici 800 de lei, cât costă întregul sistem, mi se pare una dintre cele mai convenabile alegeri de pe piață la momentul actual, mai convenabilă decât AMD Kabini dacă ne interesează în prim plan puterea de calcul CPU decât cea GPU.
Iar pentru geeks, i-ar șade bine N3150-ului pe post de firewall, NAS sau un host dedicat.

 

5-stele

 

About Andrei A.