AMD FX-8320E + MSI 970 GAMING REVIEW - GameNation

Mar
16

AMD FX-8320E + MSI 970 GAMING REVIEW

Câți dintre voi iși mai amintesc cu drag de vremurile când AMD oferea utilizatorilor hardcore procesoarele Athlon FX, care depășeau cu lejeritate procesoarele Intel concurente?

Ei bine, seria FX a stat la naftalină câțiva ani buni, până când s-a hotărât ieșirea din hibernare a acestei serii. Însă din păcate socotelile de acasă nu s-au potrivit cu cele din târg, iar in 2011 AMD a repetat povestea cu lansarea seriei Phenom, lansând arhitectura Bulldozer, care oferea performanțe slabe comparativ cu procesoare mult mai vechi și un consum de energie ridicat.

Succesorul Bulldozer-ului s-a numit Vishera, cu al său nucleu Piledriver. Ca și în cazul Phenom II, Vishera a mai spălat din păcatele AMD, rezolvând marea majoritate a hibelor din seria Bulldozer și oferind produse mai competitive.

Odată cu noile lansări din partea albaștrilor, cei de la AMD au fost nevoiți să vină și ei cu noutăți. Însă nu cu o nouă familie de procesoare, căci ar fi fost extrem de riscant, ci cu oferirea unor procesoare destinate segmentului enthusiast, reprezentat de FX-9590 si 9370, și mai nou, celor care doresc aceeași performanță a procesoarelor FX 8XXX însă cu un consum energetic mai redus, reprezentat de FX 8320E și FX 8370E.

Noi ne vom opri la mezinul familiei, și anume FX 8320E. Ce schimbări aduc aceste chip-uri cu E în coadă? Reducerea TDP-ului de la 125W la 95W, făcându-le și mai competitive pentru noile modele Intel. Această scădere se datorează tweak-urilor de voltaj și scăderea frecvențelor, diferențe pe care le puteți observa in graficul de mai jos.

 

MSI 970 GAMING

Pe lângă FX 8320E am mai testat și o placă de bază semnată MSI. Vorbim despre modelul 970 GAMING, o adevarată armă pentru gamerii înrăiți. De asemenea, este o placa de bază mai specială, căci este prima din seria GAMING destinată platformei AM3+. Este un lucru îmbucurător că producătorii încă își mai arată interesul față de socket-ul AM3+, unul dintre cele mai longevive de pe piață.

Din nefericire, pozele plăcii de bază au devenit corupte în urma unei întreruperi de curent, așadar mai jos aveți câteva luate de pe site-ul oficial.

msi-970_gaming-product_pictures-3d2-pcgh MSI_970_GAMING_01

 

Printre caracteristicile cu care ne încântă 970 GAMING se numară o fidelitate audio excepțională, grație Audio Boost 2. Acesta se traduce prin izolarea circuitului audio, pentru a reduce nivelul de interferențe, amplificatoare in-built, care se dovedesc a fi suficient de puternice încât să-ți rupă urechile,  prezența unor capacitori japonezi, destinați segmentului audio, care oferă un sunet fidel, fară alte zgomote de fundal.

970 GAMING mai este dotată și cu componente Military Class 4 pentru a oferi utilizatorului o durată de viață mai mare a plăcii și o stabilitate mai mare în condiții de overclocking sau full-load. De asemenea, placa este dotată cu 3 porturi dedicate gamingului, 2 USB-uri și un combo PS/2. Acestea promit un input lag mai mic, însă fie vorba între noi, pe baza ochiometrului nu s-a putut face vreo diferență față de celelalte porturi.

Specificații tehnice

Chipset : AMD 970

Memorie : 4 x DDR3, până la 32 GB și 2133 MHz (OC)

Sloturi de expansiune : 2 x PCIe 2.0 x16

                                      2 x PCI

GPU : Suportă 2-Way AMD CrossFire și 2-Way NVIDIA SLI

Conectivitate :

  • 6 x SATA 6
  • 14 x USB 2.0 – 8 back panel, 6 prin conectorii USB interni
  • 4 x USB 3.0 – 2 back panel, 2 prin conectorul USB intern

 

 Metodologie și platforma de testare

Testele rulate au urmărit evidențierea rezultatelor în activitățile zilnice(browsing, editare text, rulare filme) dar și a performanțelor în aplicațiile ce necesită un nivel de calcul mai ridicat(randare, performanțe in aplicații 3D, conversii).

 

Platforma de test a fost alcătuită din următoarele componente :

 

Procesor – AMD FX 8320E

Placă de bază – MSI 970 GAMING

Memorie RAM – 4 DDR3 în regim dual-channel la o frecvență de 1866 MHz

HDD – Western Digital AAKX 500 GB, SATA III

Sursă – Sirtec High Power 400W

Placă video – ASUS R7 260, 1 GB DDR5 128 bit

Sistem de operare : Windows 8.1 64 bit

Cooler : SilentiumPC Fera 2 HE1224

 

Rezultate

cpu-z

pcmark3dmark

piCapture

winrar single winrar multi

temp photoworkxx julia handbrake cinebench

 

Temperaturi și concluzii

temp

Seria E nu este vreo revoluție pentru socket-ul AM3+, ci doar o reîmprospătare a platformei și o vagă încercare de adaptare la tendințele pieței.

FX 8320E este una dintre cele mai ieftine soluții pe 8 nuclee (4 nuclee și 4 fire de execuție, știți voi povestea) și cea mai bună variantă de luat în calcul din punct de vedere al prețului pentru cineva care are nevoie de multă putere în multi-threading sau care urmărește un upgrade de la o serie inferioară. Și asta pentru că temperaturile, care sunt în sfârșit sunt decente, combinat cu TDP-ul de 95W, permit atingerea unei frecvențe de 4.2 – 4.4 GHz relativ ușor și să ne apropiem de performanțele unui FX 8350.

Din păcate, rafinarea nucleului Piledriver s-a făcut doar la nivel de consum, căci performanțele au rămas aceleași, mai ales cel slabe in single thread. Pentru mulți, amânarea în 2014 a lansării unei noi serii FX bazată pe arhitectura Steamroller, prezentă în noile APU-uri, a arătat faptul că AMD se simte cu musca pe caciulă, iar un nou pas greșit în lupta împotriva celor de la Intel ar putea duce la dispariția pe termen lung a procesoarelor high-end AMD și la pierderi financiare importante, care vor afecta cumpărătorul în final.

OgSNeN2

About Andrei A.