AMD Athlon 5350 Review - GameNation

Jun
10

AMD Athlon 5350 Review

Procesoarele Athlon și Sempron cred că le sunt cunoscute tuturor celor care au minimul de habar în acest domeniu. Au trecut secole de când eram la o bere cu dinozaurii și meșteream un Sempron cu creionul pentru a-i putea debloca multiplicatorul și când, în mijlocul iernii, stăteam cu unitatea pe balcon într-o sesiune de overclocking unde actorul principal era un Athlon XP.

Vremurile au trecut, tehnologia a evoluat, AMD a lansat noi serii de procesoare, și a făcut o mișcare care mie personal mi-a stârnit o stare de tristețe, renunțând la aceste 2 familii consacrate de procesoare. Atunci umblau zvonuri că această mișcare va fi definitivă sau cel puțin pe un termen foarte lung, însă de atunci și până acum au trecut doar 2 ani.

Cu ocazia lansării unei noi familii de APU-uri, concept cu care sper că sunteți obișnuiți din ultimul articol, AMD a scos de la naftalină cele 2 denumiri, atribuindu-le unui număr de 4 procesoare. Noua familie, intitulată Kabini, este adresată segmentului entry-level, ca răspuns a seriei Bay Trail a celor de la Intel. Vedem în rândurile ce urmează dacă AMD și-a jucat bine cărțile cu această abordare, sau dacă încă este vânat de ghinioul lansării unei noi serii de procesoare, făcând treaba bună doar pe jumătate.

 

Kabini și Athlon 5350

cpu-z

gpu-z

 

Personajul din acest articol este Athlon 5350, care de altfel se află în vârful piramidei Kabini.

Spuneam mai devreme că noua serie cuprinde APU-uri, însă în esență produsele sunt defapt System-on-a-Chip(SoC). Cei de la AMD au ales să promoveze Kabini ca fiind APU deoarece acest concept este deja cunoscut pe piață, iar un nou termen ar crea o confuzie.

Avantajul acestei abordări de tip SoC este prezența tuturor elementelor pentru funcționarea sistemului, nuclee CPU și GPU, dar și partea PCH (Platform Controller Hub), adică controller-ul SATA, USB și PCI-Express. În mod normal, aceste controller-e ar fi necesitat un chipset adițional, însă asta ar fi dus la un preț mai ridicat.

 

Vorbim așadar despre un APU cu 4 nuclee de procesare Jaguar la o frecvență de 2.05 și 128 de shadere cu arhitectura GCN la o frecvență de 600 MHz. Multora dintre voi frecvența nucleelor de procesare li se va parea o bătaie de joc, însă hai să stabilim un lucru încă de la început. Kabini este adresat segmentului entry-level și low power. De aici și abordarea de tip SoC, pentru menținerea unui preț cât mai scăzut, atât al APU-ului cât și al plăcilor de bază, și totodată și valoarea TDP-ului în care AMD a încadrat cele 4 modele disponibile, de numai 25 de watti.

 

Platforma integrează pe partea de I/O 2 conectori USB 3.0, 8 conectori USB 2.0, 2 conectori SATA III, urmând ca producătorii plăcilor de bază să adauge sau să renunțe la alte porturi după bunul plac.

Controller-ul de memorie single channel suportă memorii DDR3 cu o frecvență de 1600 MHz pentru 3 modele quad-core, în timp ce modelul dual-core este pus la colț, având suport pentru frecvența de 1333 MHz. Ca și în cazul platformei Kaveri, controller-ul de memorie este singura piedică a conceputului de APU. Sigur, un controller dual-channel ar fi implicat costuri mai mari, iar platforma AM1 nu este destinat performanței. Aș fi vrut totuși să văd un astfel de controller măcar la Athlon 5350, pentru că 4 nuclee CPU Jaguar și 128 shadere nu pot fi potolite cu single channel.

 

ASRock AM1B-ITX

 

Fiind vorba despre o serie de SoC-uri, importanța plăcilor de bază a scăzut drastic, ele având rolul doar de simplu suport fizic. Suportul se numește ASRock AM1B-ITX, și reprezintă o alegere foarte bună pentru cei care urmăresc construirea unui mini-sistem. Spun asta din cauza dimensiunilor liliputane, a dotărilor generoase și a prețului.

AM1B-ITX oferă pe I/O un port LPT pentru cei care evoluția nu are un sens bine definit, un combo PS/2, 2 porturi USB 2.0, tot tacâmul de ieșiri video, VGA, HDMI dar și DVI, 2 porturi USB 3.0, cu posibilitatea utilizării unor altor 2 intr-un frontpanel, port LAN dar și nelipsitele conexiuni audio.

Ca și dotări interne, regăsim socket-ul FS1b, 4 porturi SATA III, 2 sloturi DDR3, un slot PCI-E 4x dar și un VRM minimalist, suficient totuși pentru un TDP de 25 W. Trebuie menționată și lipsa alimentării cu 4 pini, fapt ce vă va ajuta dacă doriți un wire-management.

Am spus dimensiuni liliputane tocmai din cauza formatului ITX. Ca să vă faceți o idee mai clară asupra dimensiunilor, placa măsoară 2 palme pe 2 palme. Serios.

ASRock AM1B-ITX este așadar alegerea perfectă pentru cei care vor să construiască un sistem HTPC mic și elegant. Poate fi folosită într-o carcasă ITX, nu face deloc mofturi când vine vorba de sursa de alimentare, oferă ieșiri video suficiente dar și USB 3.0, chiar 4 porturi, ceea ce la prețul ei este mai mult decât decent.

IMG_1182 IMG_1180

IMG_1184IMG_1181

 

Metodologie și platforma de testare

 

Testele rulate au urmărit evidențierea rezultatelor în activitățile zilnice(browsing, editare text, rulare filme) dar și a performanțelor în aplicațiile ce necesită un nivel de calcul mai ridicat(randare, performanțe in aplicații 3D, conversii).

 

Platforma de test a fost alcătuită din următoarele componente :

 

Procesor – AMD Athlon 5350

Placă de bază – ASRock AM1B-ITXT

Memorie RAM – 8 DDR3 în regim single channel la o frecvență de 1600 MHz

HDD – Western Digital AAKX 500 GB, SATA III

Sursă – Sirtec High Power 400W

Sistem de operare : Windows 7 64 bit

Versiune driver : Catalyst 14.3

 

Benchmark-urile jocurilor au fost rulate la presetul cel mai mic, la o rezoluție de 1024×768.

 

jocuri

handbrake

cinebenchcpu

cinebenchgpu

pi

icestorm cloudgate firestrike

pcmarkconventional pcmarkconventionalcreative

aida64

 

 

Concluzie

 

Nu domnilor, Kabini nu este vreo a doua venire al lui Cristi pe pământ. De altfel nici nu a fost proiectat să rupă gura târgului. A fost gândit ca jucător in segmentul entry-level, și din fericire, cei de la AMD au făcut chiar o treabă bună.

Platforma AM1 este destinata celor care urmăresc doar activitățile de bază(office, navigare, youtube, e-mail, etc.). Aceste cerințe sunt îndeplinite cu succes, ba chiar mai mult, veți putea juca titluri casual sau cele online fară probleme. Adăugam și prețul extrem de mic, care permite realizarea unui sistem într-un buget de 1.000 RON, ceea ce acum câteva luni era extrem de greu.

Kabini este așadar companionul perfect pentru cei care lucrează în suita Office, pentru părinții care citesc presa și vizionează pozele de la întalnirea de 20 de ani cu colegii de liceu sau facultate, pentru puștiul care abia intră la școală sau pentru cel ce dorește construirea unui sistem HTPC cât mai silențios, mai rece și mai prietenos cu consumul de energie.

Semper este cuvântul din limba latină din care se trage Sempron, iar acesta înseamnă de zi cu zi, practic, ceea ce se potrivește de minune în cazul Kabini. Athlos reprezintă concurența, iar Athlon 5350 exact asta este, un concurent serios pentru Bay Trail, ce oferă chiar mai multe avantaje decât platforma albaștrilor.

5 stele

 

 

About Andrei A.