AMD A10-7850K Review - GameNation

Apr
22

AMD A10-7850K Review

În ultima vreme, soluția APU (Accelerated Processing Unit) a început să câștige tot mai mult teren, și asta datorită prețului mai scăzut comparativ cu o configurație bazată pe un GPU dedicat + CPU, a raportului performanță/preț dar și a nivelului mai scăzut de energie. Părintele APU-ului este AMD, care, prin anul 2006, a lansat programul Fusion, ce urmărea unificarea GPU-ului și a CPU-ului într-o singură pastilă de silicu. AMD a făcut câteva mișcări cu care să-și asigure reușita, iar poate cea mai importantă a fost achiziția companiei producătoare de plăci video ATI. La acea vreme nivelul de tehnologie nu permitea înfăptuirea acestui concept, astfel că a intervenit o întârziere foarte mare. Conceptul de APU s-a materializat abia la începutul anului 2011, când a fost lansată familia Llano. Aceasta avea la bază nuclee CPU bazate pe arhitectura K10 și nuclee GPU bazate pe seria HD 6K.

A urmat apoi redenumirea proiectului Fusion în Heterogeneous Systems Architecture (HSA), urmată de lansarea platformei Trinity, succesorul platformei Llano. Aceasta aducea îmbunătățiri majore, mai ales pe partea GPU. Urmează Richland, ce reprezintă defapt eliminarea aproape completă a seriei Trinity, pentru a putea face loc cum se cuvine platformei Kaveri, subiectul nostru de discuție.

 

A10-7850K

IMG_9428

 

Am terminat și cu partea de istorie, care sper să fie binevenită pentru mulți. Spuneam așadar că subiectul de discuție de astăzi este platforma Kaveri, reprezentată de A10-7850K. Acesta este cel mai puternic APU disponibil momentan și aduce câteva îmbunătățiri și schimbări semnificative. În primul rând, beneficiază de nuclee Steamroller, noua arhitectură CPU a AMD, dar și de nuclee grafice GCN (Graphic Core Next) din seria R7. AMD a ales totodată și un nou proces tehnologic de fabricație, ce le permite o mai mare flexibilitate pe partea de GPU. Tot printre noutăți se numără și suportul pentru Mantle dar și implementarea tehnologiei hUMA, ce reprezintă pe scurt accesul la memoria RAM a CPU-ului și a GPU-ului.

A10-7850K se diferențiază de restul APU-urilor din seria Kaveri și prin dotarea IGP-ului cu un număr de 512 shaders, în timp ce restul dispun doar de 384 shaders.

 

GIGABYTE G1 Sniper A88X

 

IMG_9415

IMG_9392

 

Și cum am putea testa un procesor de top fară o placă de bază de top? Pentru platforma de test am folosit un GIGABYTE G1 Sniper A88X, oferită de GIGABYTE Romania, iar prin această cale vreau să le mulțumesc încă odată pentru ajutorul oferit.

A88X iese în evidență tocmai prin necesitățile primare ale unui gamer, stabilitatea conexiunii de internet, acuratețea acustică dar și stabilitatea în sesiunile lungi de gaming. Pe suprafața plăcii de bază există un adevărat sistem audio, ce poate concura umăr la umăr chiar și cu plăcile audio dedicate low-cost.

Totul începe de la chipul audio Realtek ALC898 și amplicatoarele onboard, protejate de interferențele electrostatice prin separarea componentelor audio la nivel de PCB. Iar pentru a evidenția mai bine această separare, traseul este iluminat de LED-uri verzi, care se aprind în momentul în care sistemul este pornit. Din păcate nu am putut fotografia LED-urile în ȘacțiuneȚ, însă vă pot spune că aduce un plus la aspectul estetic, asta în caz că vreți să vă lăudați prietenilor. Hardware-ul audio este placat în totalitate cu aur, oferind astfel o durabilitate mult mai ridicată, o conductibilitate a semnalului audio mai ridicată dar și un nivel suplimentar de protecție împotriva interferențelor electrostatice.

IMG_9407

Cireașa de pe tort o reprezintă prezența OP-Amp-urilor pe placa de bază, ce se traduce printr-un sunet mai clar și mai puternic. Iar ca setul să fie complet, acestea pot fi schimbate cu unele mai performante.

Acurateții sunetului i se adaugă și managementul performant al conexiunii de internet, reducându-se astfel latența, creșterea vitezei și îmbunătățirea stabilității acesteia, dar și optimizarea conexiunii în funcție de aplicație sau necesități.

GIGABYTE s-a remarcat și prin stabilitate și fiabilitate, caracteristici obținute prin seria de plăci de baza Ultra Durable. Iar A88X nu face rabat la calitatea componentelor folosite, făcând parte din noua serie Ultra Durable 4 Plus. Prin aceasta se obține o temperatură de funcționare mai mică, o durată de funcționare mai mare, protecție împotriva rateului BIOS-ului si umidității dar și împotriva descărcărilor electrostatice.

Vorbim așadar de o placă de bază complet echipată, ce va oferi o experieță audio mai fidelă și un nivel de protecție ridicat.

Din punct de vedere al dotărilor, A88X nu stă rău nici la acest capitol. Placa dispune de 6 porturi USB, dispuse în 4 porturi USB 2.0 și 2 porturi USB 3.0, cu posibilitatea extinderii acestor porturi prin headerul USB intern. Pentru montării a unui număr cât mai mare de dispozitive de stocare, placa vine cu un număr de 8 porturi SATA III, și suportă majoritatea configurațiilor RAID.

IMG_9397

Iar GIGABYTE nu i-a uitat nici pe cei mai entuziaști, oferind suport pentru o configurație Crossfire, prin dispunerea a două sloturi PCI-E(x16, x4).

IMG_9396

5 stele

Metodologie și platforma de testare

IMG_9436

 

Testele rulate au urmărit evidențierea rezultatelor în activitățile zilnice(browsing, editare text, rulare filme) dar și a performanțelor în aplicațiile ce necesită un nivel de calcul mai ridicat(randare, performanțe in aplicații 3D, conversii).

Platforma de test a fost alcătuită din următoarele componente Ș

Procesor – AMD A10 7850K

Placă de bază – GIGABYTE G1 Sniper A88X

Memorie RAM – 16 GB DDR3 în regim dual-channel la o frecvență de 2400 MHz/1600 MHz

HDD – Western Digital AAKX 500 GB, SATA III

Sursă – Sirtec High Power 400W

Sistem de operare : Windows 7 64 bit

Versiune driver : Catalyst 14.3

Am folosit cele 2 frecvente DRAM în principal pentru a arăta performanțele în cele 2 cazuri, pentru ca un kit de 2400 Mhz nu este la îndemâna oricui, în timp ce un kit de 1600 Mhz este mult mai accesibil.

De asemenea, benchmark-urile jocurilor au fost rulate la presetul „High”, indiferent de rezoluție sau frecvența DRAM.

Performanțe

uninginevalley

uningineheaven

pcmark

3dmark

cinebenchcpu

cinebenchgpu

dif1280

dif1920

Mantle

starswarmunitati

starswarmfps

starswarmprocesare

 

Concluzie

 

Analizând imaginile de mai sus, putem trage ușor o concluzie. A10-7850K e un APU capabil să întreacă o mulțime de soluții CPU + GPU dedicat. Poate nucleele de procesare nu sunt cele mai strălucite, poate procesul de fabricație nu e cel mai finisat și matur, însă CPU-ul va face față cu siguranță la majoritatea aplicațiilor, fie ele mai pretențioase sau nu. Piesa de grație a acestui APU e GPU-ul, care e un monstru fără mâini din păcate. Și spun asta pentru că s-a ajuns la momentul în care lațimea de bandă să limiteze această performanță. Mă aștept că la viitoarea serie de APU-uri AMD să ia măsuri și să adopte fie un controller DDR4, fie măcar un controller triple-channel.

Intră în joc și Mantle, care, așa cum ați putut observa mai sus, oferă numai avantaje. În cazul testului folosit am putut obține un număr de unități ceva mai mare decât cu API-ul DirectX, un framerate mai bun dar și timpi de procesare a cadrelor mai stabili și mai mici, ceea ce nu înseamnă decât o experiențâ mult mai fluidă. Diferențele nu sunt majore, și asta pentru că Mantle este la început de drum, și foarte puține aplicații momentan știu să-l folosească.

A10-7850K este așadar poate cea mai bună variantă de luat în considerare atunci când construim un sistem într-un buget limitat sau pentru cei care nu urmăresc adăugarea unei plăci dedicate mai târziu.

Bine aţi venit pe GameNation.ro!

About Andrei A.