ADATA Premier PRO SP610 Review - GameNation

Sep
05

ADATA Premier PRO SP610 Review

SSD-ul este un capitol recent în istoria mediilor de stocare ca și popularitate și volum de vânzări, având o vechime de 3-4 ani. Am spus ca și popularitate și volum pentru că începuturile metodei de stocare prin memorii flash datează de mai mulți ani, însă pe atunci volumul de producție era foarte mic, produsele foarte scumpe și destinate în general mediului enterprise.
Angrenarea în fabricarea SSD-urilor de către un număr considerabil de producători, care este încă în creștere, a favorizat domesticirea acestor soluții de stocare pe piața consumer. Preț mai mic per GB, capacități mai mari, timp de acces mai mic performanțe mai ridicate, căci competiția e cel mai bun lucru pentru cumpărător. Un astfel de producător este și ADATA, unul dintre principalii jucători pe piața soluțiilor de stocare. Am reușit să testăm unul dintre cele mai recente modele ale acestui producător, ADATA Premier Pro SP610, astfel că în cele ce urmează disecăm pasarea colibri și vedem de ce este în stare.

Specificații

Vorbim așadar despre un SSD cu o capacitate de 512 GB (477 GB utilizabili), bazat pe cipuri de memorie flash MLC. Spre deosebire de majoritatea modelelor de SSD-uri de pe piață care folosesc controller-e SandForce, SP610 este motorizat de un controller SMI. Pe hârtie modelul poate asigura viteze de citire/scriere de până la 560/450 MB și viteze 4KB de până la 73K/72K IOPS, și dispune și de corecție avansată a erorilor BCH ECC de până la 66 bit/1 KB.

Prezentare

Pachetul în care se prezintă SSD-ul este cel clasic folosit de ADATA la seria Premier. Interiorul acestuia este echipat cu tot ce este necesar pentru instalarea și rularea SSD-ului fară probleme. Avem un quick start guide, un bracket adaptor de la 2.5 la 3.5 în caz că carcasa nu dispune de un astfel de locaș, șuruburi, un key pentru Acronis True Image 2013 dar și o ramă dublă-adezivă în caz că sunteți mai sadici și vreți să spânzurați SSD-ul prin cele mai oribile locuri ale carcasei.

IMG_4003IMG_4004IMG_4001
Disecția

Pun pe mine costumul de măcelar din dotare, îmi ascut cuțitul (a se citi șurubelnița) și încep să jumulesc pasărea colibri până când dau de bunătățile sale.
În interiorul carcasei de aluminiu mă lovesc de un PCB care ocupă doar jumătate din spațiul alocat acestuia, asezonat cu 4 cipuri de memorie flash de o parte și de alta a PCB-ului, ceea ce înseamnă ca fiecare cip are o capacitate de 128 GB.

IMG_4006

Platforma de test și rezultate

Platforma pe care ar fi trebuit inițial testat SSD-ul s-a lovit de incompetența unor ingineri de la Intel care nu pot scoate un fix pentru driverul lor HD Graphics, care uneori dă rateuri și sistemul nu poate fi utilizat atunci când driverul este instalat, astfel că a trebuit să improvizez o altă platformă, mai slabă ce-i drept, de aici și rezultatele puțin mai slabe.
ADATA Premier Pro SP610 a fost testat pe o platformă compusă dintr-o placă de bază ASRock FM2A75 Pro 4, un AMD A8 5600K tactat la 4.5 GHz și un kit de memorie Kingston dual-channel de 8 GB DDR3 la 1600 MHz.

 

ASSDassdisoattocrystalhd tune read

 

Concluzie

 

La prețul de ~1050 RON, ADATA Premier SP610 este unul dintre cele mai ieftine și performante SSD-uri cu o capacitate de 512 GB, oferind performanțe apropriate de limitele interfeței SATA 3. Controller-ul SMI și-a spus cuvântul, chiar dacă acesta dpvd teoretic este mai slab dotat ca unul SandForce(accesează cipurile prin intermediul a unui număr de 4 canale vs 8 canale la SandForce), semn că optimizarea a fost pe primul loc în procesul de dezvoltare.

În caz că nu sunteți siguri pe acest tip de controller stați fară grijă căci există SP900, identic ca preț și capacitate, doar că folosește un controller SandForce SF-2281, ce oferă rezultate mai bune la scriere.

5-stele

About Andrei A.